کاغذ دیواری پوشش تزیینی است که برای پوشش دادن سطوح دیوارهای داخلی در ادارات، خانهها و دیگر ساختمانها استفاده میشود؛ کاغذ دیواری یکی از جنبههای طراحی داخلی بهشمار میآید. این نوع پوشش بیشتر به صورت رول یا به صورت متری فروخته میشود و با چسباندن روی دیوار مورد استفاده قرار میگیرد. کاغذ دیواریها میتوانند ساده (به صورت نقاشی) یا به صورت بافتهشده (مانند آنگلیپتا) یا با الگوهای گرافیکی ساخته شده باشند.
صورت بافتهشده (مانند آنگلیپتا) یا با الگوهای گرافیکی ساخته شده باشند.روشهای چاپ کاغذ دیواری شامل چاپ سطحی، چاپ بهوسیله حکاکی، چاپ سیلک ابریشمی، چاپ به صورت دیجیتالی یا چاپ به وسیله ماشین چاپ چرخشی است.
کاغذ دیواری از منسوج نبافته (نان وون):مواد تشکیل دهندهکاغذ دیواری غیر بافته شده از مخلوط الیاف فیبر سلولوزی بلند و الیاف نساجی در دستگاه کاغذ تولید شدهاست. این شبکه به وسیله مواد آکرلیک تقویت شده و به کمک رنگدانهها یک نوع تاری ایجاد میکنند. افزودنیهای خاص هم جهت ایجاد رطوبت، استحکام و قدرت جذب مورد استفاده قرار میگیرند. غیر بافته شدهها موادی را ایجاد کردند که از لحاظ ابعاد و اندازه تغییر شکل نمیدهد؛ بنابراین رطوبت مانند چسبی عمل میکند که بتوان کاغذ را بر روی دیوار نصب نمود. این تکنیک بسیار در وقت نصاب صرفه جویی نموده و نصاب دیگر نیازی به دوباره چسب زدن کاغذ و منتظر ماندن برای تکه بعدی حین نصب ندارد. کاغذهای غیر بافته شده نصب بسیار آسانی دارند و دوباره نیز قابل استفاده میباشند. زیرا حالت خود را به خاطر مواد چسبندهای که در پشت کاغذ هست از دست نمیدهند، مواقعی که نیاز به برداشتن کاغذ جهت انجام برخی امور مانند تعمیر سیستم تأسیسات و برق که پشت کاغذ در دیوار تعبیه شدهاند است، میتوان کاغذ را از دیوار جدا نموده و دوباره نصب نمود.
کاغذ با روکش وینیل: این کاغذ دیواری مادهای کاغذی دارد که بر روی آن رویه طرح دار با نمونه وینیل آکرلیک یا پلی وینیل کلراد (پی وی سی) اسپری یا روکش شدهاست. این نمونه از از کاغذها در دسته کاغذهای با قابلیت شستشو و ضد لک طبقه بندی میشوندو برای اکثر فضاها قابل استفاده میباشند. این نمونه از نمونهساده آن بسیار در برابر چربی و رطوبت مقاوم تر است و حتی برای استفاده در آشپزخانه ها نیز مناسب است.
روکش پارچهای: این کاغذ دیواری یک ماده سبک وینیل از آکرلیک یا وینیل مایع دارد. لایه طرح دار آن روی این روکش چاپ شدهاست. عموماً این کاغذ سبک تر است و برای استفاده در فضاهایی که رطوبت کمتری دارند مانند نشیمن مناسب است.
کاغذ با وینیل سخت و جامد: این نوع از کاغذ دیواریها یک لایه کاغذی لمینیت شده توسط یک روکش وینیلی جامد پوشش میدهد.
این نمونه کاغذها از آنجایی که سطح طرح دار آنها روکش وینیلی بسیار قوی دارند کاملاً مقاوم هستند. این کاغذها هم در دسته بندی کاغذهای قابل شستشو و قابل کنده شدن قرار میگیرند. کاغذی با روکش وینیل جامد یا سخت در بسیاری از محیط های خانه که ممکن است رطوبت و چربی و لکه بگیرد قابل استفاده میباشد اما جهت استفاده در کارگاه ها و انباریها و محیط هایی که تماس فیزیکی با کاغذ ایجاد میشود مناسب نمیباشند.
وانواع دیگر این نوع کاغذ دیواری:
کاغذهای وینیل فابریک بک:در این کاغذها لایه ای پوشیده از وینیل سخت روی سطح دکوراتیوشان لمینیت شده است. انواع اصلی آن در زیر معرفی شدهاند:
وینیل سخت یا جامد: این کاغذ شامل یک نوار وینیلی است که بر روی لایه پارچهای یا کاغذی لمینیت شده است؛ و عموماً بسیار مقاوم تر از نمونههایی است که در بالا به آن اشاره شد زیرا وینیل از نوع جامد است و از نوع مایع آن استفاده نشده است. این گونه کاغذها برای مشتریانی که به دنبال کاغذ صد در صد قابل شستشو، ضد لک و مقاوم میگردند مناسب است.
نصب کاغذ دیواری:
همانگونه که دیوار قبل از رنگ نیاز به آمادهسازی دارد، برای نصب کاغذ دیواری نیز باید ابتدا دیوار را آماده کرد. آمادهسازی دیوار که به زیر سازی معروف است شامل برطرف کردن سوراخ ها و خرابیهای گچ دیوار میشود به گونهای که دیوار کاملاً صاف و یکدست شود. علاوه بر این، هر جنس دیوار برای چسباندن کاغذ دیواری مناسب نیست. به عنوان مثال دیوارهای گچی نسبت به دیواری های سیمانی یا چوبی پذیرش بهتری برای کاغذ دیواری دارند. کاغذ دیواری کاربرد خاص خود را دارد. به عنوان مثال اگر در داخل حمام استفاده شود، حتی اگر کاغذ دیواری ضد رطوبت باشد، پس از مدت کوتاهی به دلیل رطوبت محیط، چسب زیر کاغذ دیواری از بین رفته و خیلی زود خراب میشود. بهتر است از کاغذ دیواری در محیط خشک استفاده کرد. از دیگر نکاتی که قبل از نصب کاغذ دیواری باید به آن دقت کرد، ابعاد دیوار است. اگر طول و ارتفاع دیوار کم باشد، بسیاری از نقش و نگارهای کاغذ دیواری بریده میشود و طرح آن به خوبی نشان داده نخواهد شد. طرح کاغذ دیواریها بجز کاغذ دیواریهای پوستری، تکرار شونده است؛ بنابراین بهتر است دیواری انتخاب شود که فضای کافی برای تکرار چند بار طرح کنار هم را داشته باشد.
طریقه جدا کردن کاغذ دیواری:
یکی از ویژگیهای مثبت کاغذ دیواری نسبت به سایر پوششهای دیواری قابلیت برداشتن آن از روی دیوار است که به سادگی انجام میشود.
آب:
آسان ترین روش کندن کاغذ دیواری، پاشیدن آب بر روی آن است. آب از درون منفذهای کاغذ دیواری به چسب پشت آن نفوذ میکند و آن را از بین میبرد. با از بین رفتن قدرت چسبندگی چسب پشت کاغذ دیواری، به راحتی میتوان کاغذ دیواری را از دیوار جدا کرد. البته کاغذ دیواریهایی که به این روش به راحتی از دیوار جدا میشوند باید به اصطلاح قابل جداسازی (Peelable) باشند که بسیاری از کاغذ دیواری های مدرن این ویژگی را دارند.
مواد شیمیایی:
مواد شیمیایی مخصوص کندن کاغذ دیواری را میتوان از فروشگاه های رنگ و ابزار فروشی تهیه کرد. برای جدا کردن کاغذ دیواری باید ابتدا ماده شیمیایی را که معمولاً به صورت پودر است با مقداری آب گرم و سرکه مخلوط کرد و سپس محلول بدست آمده را با استفاده از اسپری بر روی دیوار پاشید. بعد از آنکه محلول بدست آمده چسب دیوار را در خود حل کرد، لبههای کاغذ دیواری به راحتی با کمک کاردک یا چاقو کنده میشود.
بخار آب:
یکی دیگر از موادی که برای از بین بردن چسب کاغذ دیواری و جدا کردن کاغذ دیواری از دیوار استفاده میشود، بخار آب است. برای این منظور از دستگاه بخارکننده چسب کاغذ دیواری استفاده میشود که با برق کار میکند. این دستگاه شامل یک مخزن آب است و با روشن شدن، آب درون آن بخار میشود و میتوان با دسته مخزن بخار را بر روی کاغذ دیواری پاشید. بخار آب چسب پشت کاغذ دیواری را حل میکند و به کاغذ دیواری اجازه میدهد تا به راحتی از دیوار جدا شود. در استفاده از بخار آب باید دقت کافی به عمل بیاید تا به پوشش خشک دیوار زیر کاغذ دیواری آسیبی وارد نشود.
نظرات
نظر خود را بنوسید